Wat gaan we daarvoor doen?
-
1.1.1 Inwoners die weinig geld hebben, worden ook in 2024 gesteund, zodat zij net als iedereen kunnen meedoen in de samenleving.
We zetten de lijn van het beleidsplan Minima en Schuldhulpverlening door in 2024. Ook start het noodfonds waar inwoners terecht kunnen, die tussen wal en schip vallen. Daarnaast gaan we de mogelijkheden van de uitstroompremie onderzoeken en de eerste resultaten van de cliëntervaringsonderzoeken gaan we ontvangen. Op basis van die resultaten kunnen we onze dienstverlening nog meer verbeteren. Het beleidsplan minima & schuldhulpverlening loopt eind 2024 af. Dit beleid gaan we evalueren en bijsturen waar nodig.
Stand van zaken VoorjaarsnotaBeleidsplan Minima en Schuldhulpverlening
In eerdere stukken is benoemd dat het beleidsplan in 2024 afloopt, maar dat klopt niet. Het beleidsplan loopt eind 2025 pas af en dus in 2025 evalueren we het beleid.
Stichting Urgente Noden Gelderland-Zuid
Momenteel zijn we samen met gemeente Beuningen en gemeente Druten in gesprek met het bestuur van Stichting Urgente Noden Gelderland-Zuid (SUN). De bedoeling is dat de Stichting dit jaar nog gaat starten. Hiervoor moeten we een coördinator aanstellen. Het doel van SUN is inwoners te helpen met allerlei verschillende financiële hulpvragen wanneer andere regelingen niet voorliggend zijn. We helpen hiermee de inwoners die tussen ‘wal en schip’ vallen.
Stichting Leergeld
We zijn een samenwerking aangegaan met Stichting Leergeld De Stuwwal. Als (landelijke) organisatie staan zij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen bij. Hierdoor kunnen deze kinderen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Door deze samenwerking is de Doe Mee! regeling gewijzigd van € 225,- naar € 100,- per kind per jaar. Door de samenwerking worden kinderen beter ondersteund. Waar wij vanuit de Doe Mee! regeling zo’n 90 kinderen ondersteuning gaven, zijn dit er in 2023 bij Stichting Leergeld al 285.
-
1.1.2 Inwoners met schulden worden geholpen.
Ons doel is vermindering van het aantal inwoners met schulden. Maar landelijke ontwikkelingen zijn hierop van grote invloed. We gaan in ieder geval door met goede voorlichting en preventieve activiteiten, vooral voor jongeren. En we gaan ons beleidsplan dit jaar evalueren.
Stand van zaken VoorjaarsnotaOp dit moment loopt een grote voorlichtingscampagne, waarvan de inhoud vooraf is besproken met mensen uit de doelgroep. Jongeren benaderen we als ze 18 jaar worden met een verjaardagskaart met tips over wat ze moeten regelen. Verder zijn we bij scholen geweest om voorlichting te geven in de Week van het Geld.
We merken dat onze schuldhulpverleners inwoners met beginnende schulden steeds beter in beeld krijgen. We leggen in een vroeg stadium al contact met hen. En we voeren het hele schuldhulpverleningstraject nu zelf uit waardoor inwoners ons beter weten te vinden. Het aantal inwoners die we helpen met beginnende schulden neemt hierdoor toe. Het aantal inwoners met problematische schulden die een schuldregeling nodig hebben neemt daardoor af. We verwachten dat bovengenoemde ontwikkeling in 2024 doorzet. Wel schatten we in dat er meer ondernemers zullen aankloppen voor hulp. Daar zijn we op voorbereid.